Postitus
Postitas LGP » 14:55, 06 12 2009
Olen küll uus AÜ-s ning olin esimest korda Türi III kohtumisel kuid kui kõiki asjaolusid arvestada siis on kokkuvõttes raske öelda mis on õige või vale. Kahju on sellest, et ühing millel tegelikult suur jõud, ei suutnud välja jätta kahte vaba tundi, mis küll tasustatakse kuid kokkuvõttes tähendab see järjekordset palgalangust ning uut võimalust inimesi koondada. Ja ei mõista ma, mis mõte oli üldse hääletada kui tulemus on nii või teisiti teine. Kas tõesti inimesed on 24-tunnisest graafikust nii pimestatud, et isegi unustasid mis varem Türil oli hääletusega vastu võetud, et tasuta tööd ei tee. Usun, et PA on ise samuti huvitatud, et meil 24h töökorraldus oleks, küsimus oli lihtsalt selles, kes seda rohkem vajab või isegi nõuab. Kui oleksime suutnud jääda rahulikuks ning serveerida, et 24h töögraafik on teisejärguline siis oleks tõenäosus ka suurem olnud, et 2h vaba aega poleks sisse surutud. Kui kakluseks läheb ja üks pool ütleb, et ära näkku löö sest muidu sa võidad, siis just sinna ju lüüaksegi.
Loodan südamest, et 2h vaba aega kirjutati sisse tähtajalise punktina, vastasel korral jääb see tõenäoliselt sinna igavesti. Selge on see, et AÜ-l on raske seista kõigi eest võrdselt, kuna inimesed on erinevad ning soovid koos nendega, kuid lähtuda tuleks sellegipoolest põhimõtetest, mis kahjustaks vähem suurema grupi huvisid. Näiteks pole ju mõtet rääkida sellest, et keegi peab tööle sõitma väga väga kaugelt, mis tegelikult ju ei puuduta kõiki, vaid teatud rühma, mis on selgelt vähemuses, kuid kui rääkida ühe kuu tasuta töötamisest aastas siis see puudutab küll kõiki. Neile kes kaugelt sõidavad ja mind kividega loopida tahavad võin öelda, et minu vahetusest käib mees 100 kilomeetri kauguselt tööl ning pole kordagi nurisenud, vaid oleks pigem nõus olnud 12h graafikuga kui tasuta tööd tegema. Olen kindel, et 2h vaba aja sisse toomine võinuks küll tulla 24h graafikusse, kuid mitte nüüd MASU ajal ja sellise hinnaga. Oleks võinud ju eeldada või nõuda, et sellega kaasneks palgatõus, mitte langus nagu pragusel hetkel see sisse toodi. Eks aeg näitab mis meid ees ootab ning tuleb loota, et ei tehtud karuteenet oma kolleegidele, kelleks võin ka ise osutuda kui koondamispaber näppu pistetakse.
Ei tea küll täpseid tagamaid või pikema aja PA plaane kuid selge on see, et lihtsalt niisama seda 2 vaba aja tundi sisse ei surutud. Kas mitte ei tähenda kahe vaba aja tunni sisse toomine, et nüüd teeme 100% asemel sama raha eest 110% tööd ning selle tõttu peaks PA juba kokku hoidma korraliku kopika. Minu arust tähendab see ikkagi ainult koondamisteadet, kuid küsimus on vaid millal. Mõni päev tagasi said Pirital paar voolikubaasi meest koondamisteated juba kätte. See oligi PA-l juba ammu plaanis nagu 100 päästja koondaminegi. Eks näis mis tulevik toob ning loodame, et aja jooksul poliitika kaugeneb riigi sisejulgeolekust distantsini kus selle töötajad ning kõik riigi elanikud saavad rahulikult ning turvaliselt ennast tunda.
Kuigi kõrged ametnikud ning poliitikud väidavad et Andrease näljastreigi plaan oli olematu tähtsusega ning ei oleks muutnud midagi, tahan öelda, et minu silmis on see mees just kõige suurema tänu ära teeninud ning võimalik et just tema aktsioonid on hetkel päästnud koondamislaine, kuid jällegist võib öelda, eks aeg näitab. On näha tendentsi „Üks kõige eest“, kuid kaduma on läinud „Kõik ühe eest“. Loodame, et sellised mehed ka kunagi tippu jõuavad ning samal ajal pead ei kaota.
Ervin Ambach
Pirita komando